• Diameter
  Indretningsmuligheder
  3 sidet
  Brand
  Spartherm

 • Brændeovne

  Skab hygge i stuen med brændeovne

  Vil du skabe brændeovnshygge i sommerhuset, hjemme i stuen eller køkkenet? Ild, varme og brænde er den skønne hyggefølelse, som vi alle forbinder med en brænde ovn. Det kan også være, at du overvejer at udskifte din eksisterende ovn med en ny. Der er sket meget inden for området i de senere år, og vi håber, du vil finde inspiration til dit projekt i vores online univers med smukke brændeovne.

  Hos Vento Nordic finder du et stort udvalg af fritstående og indbyggede ovne, indbyggede pejseindsatse samt tilbehør. Vore produkter er af højeste kvalitet, lever op til de strenge danske og internationale sikkerheds- og miljøkrav og passer til alle typer huse.

 • Diameter
  Indretningsmuligheder
  3 sidet
  Brand
  Spartherm

 • Viser alle 11 resultater

  Før du går i gang med at anskaffe dig en Spartherm brændeovn, har vi her samlet en liste af overvejelser, du kan have, før du køber:

  • Hvor stort et areal skal opvarmes?
  • Skal den være primær eller sekundær varmekilde?
  • Hvilken model skal jeg vælge?
  • Hvad er driftsområde og nominel effekt?
  • Hvad skal dens ydre og indre mål (brændkammer) være?
  • Kan jeg selv montere den?
  • Jeg har en gammel skorsten – kan den bruges til en ny ovn?
  • Hvad er reglerne omkring brændeovne?

   

  Hvor stort et areal skal opvarmes?

  Størrelsen på din ovn afhænger af, om den skal varme få eller mange kvadratmeter/kubikmeter op, og om den skal være primær eller sekundær varmekilde. Det er generelt bedre, at du køber en lille model, som får lov til at “arbejde,” end en stor, der ikke fungerer og skader miljøet.

  Hvilke typer findes der?

  Overvej om din nye varmekilde skal være en væghængt, fritstående eller indbygget model, også kaldet indbyggede ovne. Det er også muligt at købe en indsats ovn til en eksisterende pejs.

  Vigtigst er dog at du ser på ovnens kapacitet, da det vil give en miljømæssig ringere fyring, hvis den er for stor til boligen.

  Fordele ved brændeovn:

  • Montering og installation af brændeovne er enklere, end hvis du vælger en indbygningspejs.
  • Hvis du gerne vil holde gulvet frit, kan en væghængt model være en løsning.
  • Med en ny, moderne brændeovn får du en ovn, som er meget mere energieffektiv end ældre modeller. Læs om fordelene ved en nyere model nedenfor.

  Fordele ved en ny brændeovn i forhold til en ældre model

  • Takket være innovativ produktudvikling hos producenterne udleder nyere modeller op til 5 gange mindre partikler end de ældre modeller.
  • En nyere model bruger meget mindre træ end en gammel model.
  • Hvis du anskaffer dig en brændeovn med automatisk regulering af forbrændingsluften, kan du spare yderligere på brændet.
  • En ny brændeovn har en bedre effektivitet. Se afsnittet nedenfor.

  Hvad er driftsområde og nominel effekt?

  Driftsområdet, også kaldet varmeydelse, for en ovn måles i kilowatt (kW) og viser varmeproduktionen fra lavest til højest. Varmeydelsen afhænger bl.a. af, hvor godt isoleret boligen er og hvor højt til loftet der er i boligen. Se ikke blot på ydre mål, da kapaciteten ikke altid afhænger af den fysiske størrelse. En for stor ovn vil give en ringere forbrænding og sod i brændkammeret. Dette resulterer i miljømæssigt ringe fyring og oftere rengøring af brændeovnens frontglas.

  Kan jeg selv montere en brændeovn?

  Ja, det er lovligt, at du selv monterer/installerer din ovn eller pejs, samt skorsten, men før ibrugtagning skal en skorstensfejer godkende installationen. Du kan dog også få en lokal håndværker til at stå for monteringen.

  Jeg har en gammel skorsten – kan den bruges til en ny ovn?

  Har du en eksisterende skorsten, som du ønsker at bruge til en ny brændeovn eller pejs, kan du indledningsvis få en skorstensfejer til at tjekke standen på skorstenen. Herefter anbefaler vi ofte, at man benytter stålforing eller røgrør til den ældre skorsten, da der er sket en meget stor udvikling inden for brændeovne og fyringen i disse, og du dermed får et optimalt træk i din ovn. Dette skaber en miljømæssigt og økonomisk bedre forbrænding.

  Regler for brændeovne 2022

  Hvad er reglerne for installation af brændeovne?

  Skal du have installeret en brændeovn eller pejs, er der flere regler og love, du skal følge. De gælder uanset om du køber en helt ny brændeovn eller en, der har været i brug tidligere.

  I et parcelhus er det nødvendigt, at ovnen placeres på en sådan måde, at risikoen for brand og personskader er minimal. Det betyder blandt andet, at området foran brændeovnen skal være dækket af mindst 30 cm ikkebrændbart materiale.

  Ved åbne pejse skal mindst 50 cm være dækket af ikkebrændbart materiale. Dette kan være fliser, en glasplade eller stålplade. Derudover skal det stikke mindst 15 cm ud på hver side af åbningen.

  Hvordan ved jeg, om min ovn er lovlig?

  Ud over ovenstående regler for brændeovne kræver brændeovnsbekendtgørelsen, at der udstedes en prøvningsattest for brændeovne og fyringsanlæg.

  Siden 2008 skal alle ovne testes i et laboratorium for at vurdere, om ovnen overholder de gældende grænseværdier med hensyn til partikelforurening.

  Resultatet af testen registreres i et lovpligtigt testcertifikat, der følger med alle brændeovne. Dette gælder, uanset om det bruges eller ej. Det er dit ansvar at sikre, at der medfølger et gyldigt kontrolcertifikat, inden du installerer ovnen.

  Hvis der ikke er en gyldig prøveattest, og du alligevel installerer ovnen, vil skorstensfejeren informere kommunen om det. I dette tilfælde må du ikke bruge ovnen, før den er blevet udskiftet med en med et gyldigt testcertifikat.

  Kan jeg installere en brændeovn i mit hjem?

  Det er tilladt at installere en brændeovn selv. Det er dog stadig en god idé at hyre en professionel montør eller specialist til at gøre dette.

  Hvis du beslutter dig for selv at installere din brændeovn, har du altid mulighed for at få råd og hjælp hos din lokale skorstensfejer eller den forhandler, du har købt brændeovnen hos.

  Uanset om du installerer en ny eller brugt brændeovn eller pejs, er det nødvendigt, at skorstensfejeren fuldt ud godkender installationen, inden du går i gang. Samtidig skal du give kommunen besked om opsætning af brændeovn eller pejs, da din bopæl skal meldes til skorstensfejeren.

  ECOdesign 2022 – Krav til energimærkning

  For at forbedre energieffektiviteten og reducere energiforbruget, stiller EU krav til Ecodesign energimærkning af energiforbrugende og energirelaterede produkter. Produkter omfattet af reglerne skal overholde mindstekrav til energieffektivitet, krav vedrørende andre væsentlige miljøforhold samt eventuelt krav til funktion og kvalitet. Vento produkter opfylder alle krav med hensyn til Ecodesign og lovkrav i Danmark, Norge og Europa. Det sikrer en høj miljømæssig kvalitet der holder i mange år. Foruden dette, er Vento Nordics produkter CE-mærket, hvilket vil sige at produkterne er fremstillet og kontrolleret i overensstemmelse med en fælles Europæisk standard bl.a. miljø og sikkerhed.

  Læs mere omkring ECOdesign for Spartherm pejse

   

  Forstå de nye regler per 1. august 2021

  Læs om de nye regler for brændeovne her