konvektions brændeovn og pejseindsatse med konvektion

Hvad er en konvektionsbrændeovn:

Der er mange begreber, man måske ikke er bekendt med, der dukker op når man vil investere i en brændeovn. Et af de begreber er “konvektions brændeovn”. Jeg vil her dykke ned i det begreb og forklare hvad en konvektions brændeovn er, og hvorfor det er godt at vælge en brændeovn med konvektion.

Hvad er konvektion:

Først skal vi lige have styr på, hvad konvektion egentlig er. Konvektion er i bund og grund en smart måde at sige ‘varm luft stiger’. Det er den samme proces, der får en varmluftballon til at stige op i luften. Når luften indeni ballonen bliver opvarmet, bliver den lettere end den kolde luft udenfor, og så stiger ballonen op. Det er ren magi! Eller… fysik.

Når vi taler om konvektionsbrændeovne, bruger vi præcis samme princip. I stedet for blot at lade varmen stråle direkte ud fra ovnen og ind i rummet, leder konvektionsbrændeovnen luft en omkring brændkammeret, og udnytter på den måde ikke blot strålevarmen, men også de varme sider til at opvarme luften. Det sker gennem nogle specielle kanaler indeni ovnen, som sørger for, at luften cirkulerer omkring brændeovnen og spreder varmen jævnt i hele rummet.

Fordele ved brændeovne med konvektion

Men hvad er så fordelen ved det, tænker du måske? Godt spørgsmål! Det handler om varmeudnyttelse. Ved at cirkulere luften rundt i rummet sikrer konvektionsbrændeovnen, at varmen bliver fordelt jævnt og effektivt. Det betyder, at du ikke bare får en varm plet lige foran ovnen, mens resten af rummet stadig er køligt. Nej, med en konvektionsbrændeovn får du en behagelig og jævn varme i hele rummet. Og som bonus varmes dir rum hurtige op med en konvektionsbrændeovn, end med en der udelukkende opvarmer med strålevarme.

Flere fordele ved konvektionsovne

Konvektionsbrændeovne har endnu en fordel, som er værd at nævne. Fordi de cirkulerer luften rundt i “mellemrummet” omkring brændkammeret, bliver ovnens overflade ikke så varm, som den ville gøre på en traditionel brændeovn. Det betyder, at du kan komme tættere på ovnen, uden at skulle bekymre dig om at brænde dig. Det er en stor fordel, hvis du har små børn eller nysgerrige kæledyr, der gerne vil undersøge, hvad det er for et spændende møbel, der pludselig er dukket op i stuen. Eller hvis du ønsker at placere brændeovnen et sted, hvor der er noget bændbart til siderne.

Her kan du se nogle forskellige brændeovne med konvektion.

Pejseindsats med konvektion

De fleste pejseindsatse der produceres i dag (hvis ikke alle) har indbygget konvektion. Billedet her i indlægget er en illustration af hvordan denne konvektion eksempellvis kan fungere. Det er også muligt at montere en konvektionsrist i en murret skorsten. Se vores udvalg af konvektionsriste her:

Vil du vide mere om konvektions brændeovne?

Det var lidt om konvektion og konvektionsbrændeovne. Jeg håber, at det har givet dig en bedre forståelse for, hvordan de virker, og hvorfor de kan være et godt valg, hvis du vil have effektiv og jævn opvarmning af dit hjem. Husk, at det ikke er magien, men fysikken, der får det til at ske. Men hvem siger, at fysik ikke kan være magisk?

Hvis du vil vide mere om konvektionsbrændeovne, vil jeg anbefale dig at tage fat på en af vores meget dygtige forhandlere. De har “det sorte bælte” i konvektion og vejledning i brændeovne generelt.

Del nyheden: